Freya

Freya

Freya, een creatie die tijd vroeg…

Ze kwam op mijn pad en ik keek haar nog niet aan. Het was te spannend. Te veel vrouw…

Freya is een Godin uit de Noordse Mythologie. Ze staat voor vruchtbaarheid, lust, vrouwelijke creatiekracht. En ook de Godin die zich verbonden voelt in de natuur en met magie. Een vrouw die haar leven Zelf leeft, vorm geeft en haar eigen ‘Ja’ volgt. Ze is vrij en bewust in haar lijf, vertrouwend op haar lichaam. 
En dat alles was ik niet…

Freya, een zoektocht naar bevrijding

En toch, nieuwsgierig als ik ben, ging ik op onderzoek. Waar vond ik het spannend om mijn vrouwelijke kanten toe te laten? En waarom had ik ze tot nog toe zo afgedekt, beschermd?

Stap voor stap ontdekte ik dat er in mijn jonge leven en in de levens van mijn voormoeders heel veel onveiligheid is geweest. En niet alleen bij mijn voormoeders. Door de eeuwen heen vertellen de geschiedenisboeken over de ‘heldhaftigheid’ van mannen die doodden, verkrachten, vreedzaam levende bewoners van dorpen en steden hun eigendom in vlammen deden opgaan. Voor de vrouwen waren er de vernederende verhalen: slavernij, inquisitie en heksenjacht, verkrachting, ze waren rechteloos. Niet zo heldhaftig dus.

Mijn voormoeders zijn seksueel misbruikt, vernederd en bang gemaakt. Zo werden ze bang om hun vrouw zijn te leven. Het mocht niet van de kerk en dogmatische cultuur die door de eeuwen heen hieruit ontstaan was, onthield de vrouw van haar natuurlijke ‘zijn’. Het was niet veilig en zo verdween het bewustzijn van de vrouwelijke scheppende levenskracht. Dat was veiliger. Plezier, kennis van de natuur en zachte intimiteit waren zondig. De foute vrouw.

Ook zijn er in alle generaties bij mijn voorouders kinderen overleden of verdwenen. Door ziekte, ongelukken en miskramen verloren vaders en moeders een kind. Mijn voormoeders stikten in hun verdriet. ‘Gewoon’ doorgaan was het devies. Hoe ga je door als je één of meer kinderen verliest? De dood was zo dichtbij, maar mocht niet genoemd worden. Hun levenslust verdween.

Vanuit dit systeem heb ik, en veel vrouwen met mij, een mannelijke houding aangenomen. Sterk zijn, stoer doen, geen frivoliteit, geen intuïtie volgen, ban je emoties en vergeet je kennis over de planten, kruiden. En seks was een daad ‘die erbij hoorde’.

Freya, vrouw van verlangens

Er groeide een groot verlangen in mij. Ik wilde anders. Mijn Hart volgen, mijn intuïtie ontwikkelen, leven vanuit vertrouwen en Liefde. Een leven van expressie, in vorm, kleur, woorden en dans en muziek. Vanuit voelen, een zielsverlangen. De wereld mooier, liefdevoller maken, leven vanuit verbinding. Verbinding met mijzelf, met mijn partner, mijn kinderen, mijn vader en moeder, mijn vriendinnen en vrienden. Mensen inspireren…


Onderzoek

Stap voor stap onderzocht ik hoe het kwam dat ik leefde met de pijn van mijn voorouders; hun pijn, hun terughoudendheid. En elke keer als ik weer geraakt werd, wilde ik weten waarom? Waarom was ik perfectionistisch, bang, stoer, afhankelijk, aan het pleasen en waarom voelde ik mij niet goed genoeg….?

Wat vertelde mijn lijf met de migraine, darmkrampen, burn-out, schouder- en nekpijn, en een frozen shoulder mij…?

De geschiedenis van mijn voorouders is er één van vreugde en verdriet waarin verlies, misbruik, de macht van de kerk en de oorlogen veel impact hebben gehad op hun manier van leven. Hoe konden zij verder leven of overleven? Konden ze erover praten of slikten ze hun pijn en verdriet in? De oude verhalen en gebeurtenissen zaten in mijn familiesysteem en in het grotere systeem van de samenleving door de eeuwen heen. Schaamte en schuld en verdriet lopen parallel bij zowel de vrouwen als de mannen.

De oude overtuigingen van mijn voormoeders en voorvaders liet ik bij hen. Ik hoef niet meer te leven vanuit loyaliteit met wat was geweest in hún leven. Dat wat zij hebben ervaren en gedragen, mocht ik bij hen laten. Onbewust spelen de oude overtuigingen en loyaliteit aan onze voorouders een grote rol in ons leven. Ik liet achter wat te zwaar was om te sjouwen. En elke keer ontstond er weer een beetje meer ruimte om mijzelf te hervinden. Ik zag en voelde nieuwe mogelijkheden, veerkracht! Zowel mentaal als fysiek voelde ik mij vitaler worden. Dit is de kracht van systemisch werk, familieopstellingen.

Freya

En zo ontstond mijn Freya. Mijn beeldvorming van de vrouw die ik wil zijn en leven. Steeds vrijer word ik in mijn denken, voelen en handelen. Voelen vanuit zachtheid en dat als een kracht ervaren. Echt verbinding maken en aanwezigheid zijn, ook als het spannend wordt. Seksualiteit ontstaat vanuit verbinding en intimiteit. Mijn levenslust laat ik stromen, zo kan ik vrij en bewust zijn in mijn lijf. 

En ja, dat is zo nu en dan nog steeds spannend, want welke oordelen hebben anderen hierover? Ik adem het in, en blaas de spanning eruit. 

Mijn schilderij is klaar, Freya! 
Voel jij je geraakt of geïnspireerd? Wil jij ook leven met meer zelfvertrouwen, plezier, vrijheid, liefde en intimiteit van uit verbinding en met meer levenskracht? Ik help je graag, je hoeft het niet alleen te doen. 

Mariëlle van der Wal
Systemisch coach en trainer